Calorii, calorii….și iar calorii!!!
Un subiect foarte dezbătut în zilele noastre, în special în rândul tinerilor, caloriile, în special numărul lor, sunt un alt stres al momentului. Există o multitudine de programe și de diete care măsoară numărul caloriilor, dar ce sunt ele de fapt?
Nutrițional, caloriile se referă la energia pe care oamenii o iau din alimentele și băuturile pe care le consumă, și energia pe care o folosesc în activitățile fizice. Fiecare persoană are nevoie de diferite valori energetice zilnice, ce depind de vârstă, sex, greutate și nivel de activitate.
Fiecare aliment are o anumită valoare calorică, însă valoarea nutrițională este diferită. Chiar dacă două alimente diferite au aceeași valoarea numerică calorică, nu înseamnă că se metabolizează în același fel, dimpotrivă unele alimente au nutrienți esențiali pentru corp, iar altele sunt doar o încărcătura toxică de substanțe.
De exemplu, un măr cu greutatea de 150 grame are aproximativ 75 de calorii, 2 biscuiți cu greutatea de doar 15 grame au tot 75 de calorii. Sau 100 de grame morcovi conțin aproximativ 40 de calorii, iar o felie de pâine de aproximativ 10 grame are tot 40 de calorii. Și să fim serioși, cine se poate opri după ce a mâncat 2 biscuiți sau o felie de pâine?!
Există alimente sănătoase și alimente îndoielnice. Alimentele sănătoase sunt legumele, fructele, carnea, peștele, lactatele, nucile și semințele, etc, care, ne aduc un aport energetic favorabil prin vitamine, minerale, enzime și alți nutrienți valoroși, iar alimentele îndoielnice sunt cele procesate, ambalate, împachetate, care ne furnizează, de obicei, ceea ce scrie pe etichetă (diferite substanțe pe care organismul trebuie să le proceseze, numai el știe cu ce efort!, dar care ne transmit informația la creier – este gustos!)
Orice aliment sau lichid pe care îl introducem în organism (chiar și înainte de asta, prin miros și văz) are un răspuns hormonal. Cei mai importanți hormoni implicați în digestie sunt insulina și leptina.
Pe scurt, leptina este gardianul metabolismului lipidic, monitorizează câtă energie poate acumula corpul, verifică și menține balanța energetică în corp și reglează foamea, este secretată de celulele adipoase și este recepționată de hipotalamus. Disfuncționalitatea (sensibilitatea) leptinei duce la foame incontrolabilă și aleatorie.
Nu putem controla conștient răspunsurile hormonale, dar le putem influența prin ceea ce facem: stresul zilnic, mâncarea consumată, activitatea fizică și somnul.
În concluzie, caloriile nu sunt la fel, de aceea încercarea de a pierde greutate prin a le număra NU FUNCȚIONEAZĂ (decât pe termen scurt și cu riscuri mari asupra sănătății). Sursa din care provin caloriile este ceea ce contează!
Un stil de viață echilibrat oferă organismului ceea ce are nevoie și este dat de alimentație, un nivel controlat de stres, somn și mișcare.