Plantă neînsemnată, ignorată de toată lumea, păpădia are valoare nutrițională mai bogată decât spanacul și broccoli. Se remarcă prin cantități importante de flavonoizi esențiali întregului organism și prin conținutul de minerale și vitamine precum: calciu, fier, potasiu, vitamina K, A, B6, și multe altele.
Fiecare parte a plantei are calitați specifice și deosebite. Frunzele – se consumă pentru proprietățile diuretice, rădăcina – stimulează apetitul și ajută la funcționarea optimă a ficatului și a vezicii biliare, iar florile – conțin un plus de nutrienți.
Savoarea și profilul nutrițional depind de perioada în care rădăcinile, frunzele sau florile sunt culese. Frunzele și florile se culeg primăvara, în mai, iunie, iar rădăcinile toamna, când sunt mult mai dulci și mai bogate în probiotice.
Beneficiile principale ale păpădiei sunt:
– Repară problemele digestive: stomac deranjat, arsuri sau indigestie, constipație, reglarea apetitului;
– Ajută la susținerea funcționării normale a ficatului: tonic hepatic, detoxifiant, protector hepatic zilnic;
– Reduce retenția de apă din organism și balonarea;
– Îmbunătățește funcționarea rinichilor și a vezicii biliare: reduce riscul dezvoltării pietrelor la rinchi prin eliminarea compușilor toxici și a sărurilor în exces;
– Control în diabet: în special rădăcina, dar și planta ca un întreg, ajută la normalizarea zahărului din sânge prin stimularea producției de insulină din pancreas și eliminarea excesului de zahăr din sânge și din rinichi;
– Scade colesterolul total, trigliceridele și LDL colesterolul(”rău”), și crește colesterolul HDL(”bun”);
– Îmbunătățește sănătatea inimii, reglează pulsul și tensiunea arterială;
– Luptă cu celulele canceroase (într-un studiu din 2011 s-a observat că extractul din rădăcină de păpădie a început distrugerea celulelor canceroase din primele 48 de ore de tratament);
– Reduce riscul de obezitate și inflamație prin efectul său diuretic.
Poate fi consumată în mâncare sau sub formă de ceai, tinctură sau capsule.
Frunzele și florile, cu gust amărui, se consumă crude sub formă de salată, fierte în aburi sau ca ingrediente la supe și ciorbe.
Pentru un ceai proaspăt avem nevoie de 6 frunze care se spală, se taie, se opăresc în cană și se lasă cca 10 minute înainte de consum. Pentru savoare se pot adăuga o felie de lămâie, o linguriță de miere sau un vârf de scorțișoară.
Ca orice plantă sau aliment din natură are și contraindicații printre care alergie și interactiunea cu anumite medicamente, în special antibiotice.
Pentru tratamente ce implică o cură de păpădie recomand tuturor consultarea specialiștilor în domeniu. Autodiagnosticarea și tratamentul ”după ureche” sunt periculoase și vă pot face mai mult rău decât bine.
Nu există capsula minune sau alimentul fabulos care să ne facă sănătoși și fericiți, doar un stil de viață echilibrat ne poate aduce bunăstarea și sănătatea mult visată!